[Αναδημοσίευση] Ανακοίνωση για την Δημόσια Παρέμβαση για την Δημόσια Διαβούλευση του διαγωνισμού του Υπ. Παιδείας

Πρόσφατα, έληξε η προθεσμία Δημόσιας διαβούλευσης για την προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την Προμήθεια 26.400 φορητών υπολογιστών και ισάριθμων κινητών (τροχήλατων) εργαστηρίων πληροφορικής, που πρόκειται να διανεμηθούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όλης της χώρας. Η κατ’ όνομα απαίτηση ταυτόχρονης εγκατάστασης και ενός δεύτερου λειτουργικού GNU/Linux, πέραν των γνωστών Windows, καθίσταται επί της ουσίας άκυρη, αφού η κάθε σχετική αναφορά σε αυτό, ήταν προσχηματική. Μετά την ανάγνωση των τεχνικών προδιαγραφών, πρόεκυψε το συμπέρασμα πως δεν έγινε καμία πρόβλεψη για μια δίκαιη συμμετοχή των λύσεων ΕΛ/ΛΑΚ, αφού οι προδιαγραφές ήταν, στη καλύτερη περίπτωση, ελλιπείς.

Στα πλαίσια της Δημόσιας διαβούλευσης, ο GreekLUG έκρινε επιβεβλημένη την κατάθεση επιχειρημάτων και μιας οργανωμένης και συγκεκριμμένης κριτικής, τόσο της ίδιας της απόφασης για προμήθεια φορητών υπολογιστών, όσο και για την –κατά τη γνώμη μας– πλήρη ακαταλληλότητα των γνωστών ιδιοταγών προγραμμάτων στον χώρο της Εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Είναι προφανές ότι η αγορά αυτή πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εκπαιδευτικού τοπίου για τα επόμενα χρόνια. Είναι, επίσης, γνωστό ότι είναι τεράστιο το ποσό που πρόκειται να δαπανηθεί για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, και ένα μεγάλο τμήμα του πρόκειται να καταβληθεί μόνο και μόνο για την αγορά αδειών χρήσης κλειστών προγραμμάτων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη και το γεγονός ότι η ίδια η φύση των ιδιοταγών προγραμμάτων αντίκειται και στραγγαλίζει την ίδια την έννοια της Παιδείας, θεωρήσαμε χρέος μας να αναρτήσουμε το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής μας αυτής στο διαδίκτυο, από όπου μπορεί ο καθένας να την προσπελάσει.

Ανεξάρτητα από το αν το Υπουργείο δώσει ποτέ μια απάντηση στις ενστάσεις μας ή όχι, χαιρόμαστε ειλικρινά που η φωνή μας ακούστηκε ήδη στο χώρο του Διαδικτύου στην Ελλάδα (βλέπε διάφορα σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα OSarena), αλλά και όχι μόνο! Αποτελεί μεγάλη επιτυχία του GreekLUG πως η επιστολή μας αυτή αξιολογήθηκε ως σημαντική είδηση από την ιστοσελίδαJoinup της ίδιας της Ευρωπαίκής Ένωσης (να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακη Ανάπτυξης, είναι και εν μέρει χρηματοδότης του έργου αυτού).

Εμείς προειδοποιούμε περί μιας πιθανής κατασπατάλησης πόρων και ζητάμε την ακύρωση του διαγωνισμού αυτού, και την επαναπροκήρυξή του, αφού πρώτα γίνει εκ νέου συγγραφή τεχνικών προδιαγραφών, που να είναι ορθές, ακριβείς και να δίνουν μια ισότιμη ευκαιρία συμμετοχής στο ελευθερο λειτουργικό σύστημα GNU/Linux και στα διάφορα μεμονωμένα προγράμματα εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Ένωση Χρηστών & Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (GreekLUG)

Διαβάστε την παρέμβαση σε pdf
pdfΔημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Προκήρυξης του Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού [Ελληνικά | Greek] 
pdfPublic consultation on the Draft of the International public procurement tender [Αγγλικά | English]

Από:  Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ  http://bit.ly/TGvKqo

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s