Αναρτήθηκε από: leptitprince | Μαΐου 1, 2011

Δενδροειδής μετάδοση μιας ιδέας

business,accounts,accountant,office,boss,manag...

Image via Wikipedia

Σκέφτομαι να αρχίσω να «υλοποιώ» την ιδέα μου για τη μετάδοση των ιδεών. Είναι το εξής απλό: εγώ αρκεί να πείσω για μια Α ιδέα άλλα δύο άτομα με τη μοναδική δέσμευση ότι αυτά θα πείσουν άλλα δύο άτομα το καθένα. Έτσι, στα δύο πρώτα βήματα της ιδέας Α αυτή έχει επτά υποστηρικτές. Στο τρίτο βήμα της θα έχει οκτώ νέους και σύνολο δεκαπέντε υποστηρικτές. Η αύξηση είναι εκθετική.

Πολλές φορές υπογράφουμε εικονικά ψηφίσματα και συμμετέχουμε σε εικονικές διαμαρτυρίες αλλά σχεδόν ποτέ αυτή η δυναμική δε μεταφέρεται στο πραγματικό πεδίο. Ένας λόγος, πιστεύω, είναι ότι δεν μας δεσμεύει κανείς από την άνεση του καναπέ. Για να κάνεις κάτι, θα πρέπει  να το θέλεις ή τουλάχιστον να σε δεσμεύσει κάποιος ή κάτι στο να το κάνεις. Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν την μεγαλύτερη αξία. Εκεί στηρίζεται φυσικά και η επιτυχία των social media. Πιο εύκολα θα δω κάτι που μου προτείνει ένας φίλος μου παρά ένας άγνωστος ή κάποιος που δεν συνδέομαι μαζί του με κάποιο συναισθηματικό τρόπο.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποια κεντρική οργάνωση, σαν σκελετός που πάνω του θα διανθισθεί μια σειρά από μεθοδολογίες για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Κι αυτό γιατί κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο το ίδιο θέμα, οπότε θα πρέπει να ορισθεί ένα σημείο αναφοράς, μια βάση.

Μια άλλη όψη βέβαια που μπορεί να πάρει μια τέτοια οργάνωση, αν κάποια πράγματα πάνε στραβά, είναι ο «αυτόνομος» και αυταρχικός οργανισμός που δημιουργείται από τη μάζα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που είναι πλεόν γνωστές μετά το αποτυχημένο (τουλάχιστον) πείραμα του Φασισμού. Ένα τέτοιο κοινωνικό πείραμα περιγράφεται και στην ταινία «Το Κύμα», Die Welle, όπου ένας καθηγητής σε γερμανικό σχολείο ζητά από τους μαθητές του σταδιακά να φοράνε μια στολή, ίδια για ολους, να έχουν το δικό τους χαιρετισμό κτλπ, ώσπου το κίνημα αποκτά ώθηση που δεν ελέγχεται από κανέναν πλέον. Απίστευτα ενδιαφέρουσα ταινία.

Enhanced by Zemanta

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: