Αναρτήθηκε από: leptitprince | Δεκέμβριος 5, 2010

Η Ιστορία Ενός Βατράχου

Μου έστειλε ένας φίλος στο email ένα powerpoint που κυκλοφορεί ως chain-letter κι επειδή δε μου αρέσουν αυτές οι αλυσίδες αλλά η παρουσίαση ήταν ενδιαφέρουσα, τη μεταφέρω εδώ.

Η Ιστορία Ενός Βατράχου

Να την διαβάσετε, να την σκεφτείτε και να την διαδώσετε. Είναι ωμή μα «πραγματική» …

Από την αλληγορία της σπηλιάς του Πλάτωνα, έως το Matrix, διαβαίνοντας μέσα από τους μύθους του La Fontaine, καταλήγουμε πως η χρήση του γλωσσικού συμβολισμού είναι ένας προνομιακός τρόπος που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να σκεφτεί και να διαδώσει τις ιδέες του σε άλλους ανθρώπους.

Ο Olivier Clerc, συγγραφεύς και φιλόσοφος, με αυτή την μικρή ιστοριούλα, μέσω της αλληγορίας, εμφανίζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της μη συνειδητοποιήσεως των αλλαγών, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία μας, τις μεταξύ μας σχέσεις, την κοινωνική εξέλιξη και το περιβάλλον.

Είναι μέσα της, συμπυκνωμένες, η ζωή και η γνώση, που ο καθείς μας θα πρέπει να φυτέψει στον προσωπικό του κήπο ώστε ένα αύριο να μπορέσει να δρέψει τους καρπούς τους.

 

Το βατραχάκι που δεν ήξερε ότι θα βραζόταν …

Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι

 

 

 

 

 

 

Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά.

Το νερό, σιγά σιγά γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο.

Η θερμοκρασία του νερού, συνεχίζει να ανεβαίνει.

Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο.

Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά.

Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι καταλήξει να βράσει και ως εκ τούτου, να πεθάνει.

Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ’ ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα.

 

 

 

 

Αυτό, αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή γίνει με έναν τρόπο επαρκώς αργό, διαφεύγει της συνειδήσεως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά αντίσταση, καμία επανάσταση.

Εάν παρατηρούσαμε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι υφιστάμεθα μια αργή αλλά σταδιακή εξαφάνιση των  πανανθρώπινων αξιών μας και των ιδανικών μας. Δεν το καταλαβαίνουμε όμως γιατί γίνεται αργά και σιγά για να το συνηθίζουμε.

Ένα μεγάλο μέρος καταστάσεων που πριν από 20, 30 η 40 χρονιά, θα μας έκαναν να φρίξουμε, και να βγούμε στους δρόμους, σιγά σιγά έγιναν κοινότυπες και σήμερα περνάνε απαρατήρητες η αφήνουν τελείως αδιάφορη την πλειονότητα του κόσμου.

Στο όνομα της προόδου, της επιστήμης και του κέρδους, γίνονται διαρκώς αυθαιρεσίες κατά της προσωπικής ελευθερίας έκαστου, της αξιοπρέπειας του, της ακεραιότητας της φύσεως, της ομορφιάς και της χαράς της ζωής, με αργό ρυθμό αλλά ασταμάτητα, με την συνεχή συνενοχή των αδαών θυμάτων, που ίσως και στο μεταξύ να έχουν χάσει την ικανότητα και τη θέληση τους να αμυνθούν.

Τα άσχημα προγνωστικά για το μέλλον μας, αντί να προκαλούν αντιδράσεις και εξεγέρσεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον κόσμο, ώστε να υφίσταται και να αποδέχεται τις εξαθλιωτικές και δραμματικές συνθήκες ζωής που μας επιβάλλουν.

Το συνεχές σφυροκόπημα από τα μέσα ενημερώσεως με την υπερπληροφόρηση, τις  κακόγουστες εκπομπές και τα reality shows που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μεταλλάσουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου σε παθητικό δέκτη που απλά εκτελεί εντολές χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του…

Όταν για πρώτη φορά μίλησα γι αυτά τα πράγματα, αναφερόμουν στο αύριο…

Τώρα, αναφέρομαι στο σήμερα !!!

Συνειδητοποίηση ή βράσιμο.

Πρέπει να διαλέξετε!

Λοιπόν, αν δεν είστε σαν το βατραχάκι, μισοβρασμένοι, κάντε μια γερή εκτίναξη με τα πόδια, πριν είναι πολύ αργά…

Είμαστε ήδη μισοβρασμένοι;!!

Η όχι;!


Responses

 1. Σα να έχουμε αρχίσει να σιγοβράζουμε μου φαίνεται… 😛

  • Χμμ -κατά λάθος έβαλα το χαμογελαστό emoticon- όχι δεν είμαι μαζόχα ….

 2. Πιστεύω, εδώ και χρόνια ότι έχουμε αρχίσει το σιγοβράσιμο… Και εξαρχής μας αφαίρεσαν ή υποβάθμισαν τα ποιοτικά στοιχεία στην εκπαίδευση ώσπου γίναμε πνευματικά ανάπηροι. Με τη βοήθεια και της τηλεόρασης φυσικά…
  Έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ μια μέρα όταν έμαθα ότι τα παιδιά ντρέπονται πλέον να τα δουν έξω κρατώντας βιβλίο στο χέρι!! Οπότε, το σιγοβράσιμο καλά κρατεί και δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα να μας ταρακουνήσει.

  Από την άλλη πλευρά, διατηρώ κάποιες ελπίδες για τους ανθρώπους συνολικότερα και όχι για την Ελλάδα συγκεκριμένα διότι, αν το δεις ιστορικά, οι λαοί διαφόρων κρατών έχουν περάσει σκληρές εκμεταλλεύσεις και απάνθρωπες συνθήκες που τελικά τους ξύπνησαν για λίγο μέχρι να έρθει η επόμενη έξυπνη εκμετάλλευση και κάνει τον κύκλο της. Απλά σήμερα, επειδή υπάρχει η παγκοσμιοποίηση που δένει τους ανθρώπους σε ένα είδος «κράτους» θα πρέπει να υπάρξει γενική εξαθλίωση ώστε να ανατραπεί η κατάσταση. Σε ένα κράτος, όταν βλέπεις ένα κομμάτι του λαού να ζει τυπικά κι ένα άλλο να ζει στην εξαθλίωση, πράττεις ή όχι αναλόγως του κομματιού που βρίσκεσαι. Αν η εξαθλίωση, όμως, είναι γενική τότε απλά πράττεις. Στον κόσμο όμως τώρα βλέπουμε αλλού να ζούνε πλούσια, αλλού τυπικά, αλλού απλά να πεθαίνουν. Κάθε τμήμα του κόσμου έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με τα άλλα και το ισχυρότερο τμήμα φροντίζει να διατηρεί ανήμπορα τα υπόλοιπα να αντιδράσουν.
  Σαν Δυτικοί είμαστε δηλαδή οι δεσμοφύλακες που διατηρούμε τα νοητικά και υλικά δεσμά των ανθρώπων που υποφέρουν γιατί αυτό είναι το «συμφέρον» μας…

  (δε ξαναγράφω πρωί πρωί γιατί νομίζω ότι δε βγαίνει εύκολα νόημα… :-p )


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: