Αφιερωμένο στους Έλληνες: μιαν σύντομη αναφορά στη φιλοσοφία του Πλάτωνα

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Ο κόσμος της Σοφίας» του Gaarder Jostein, στο σημείο όπου αναφέρεται η φιλοσοφία του Πλάτωνα (το βιβλίο αφορά ένα κοριτσάκι που δέχεται γράμματα με μαθήματα φιλοσοφίας από κάποιον άγνωστο φιλόσοφο):

Όταν βλέπεις έναν ίσκιο, Σοφία, σκέφτεσαι αμέσως ότι κάτι ή κάποιος έχει μπει μπροστά στο φως και δημιουργεί αυτό τον ίσκιο. Βλέπεις τη σκιά ενός ζώου. Μπορεί να είναι άλογο, σκέφτεσαι. Αλλά δεν είσαι σίγουρη. Γυρίζεις, λοιπόν, και βλέπεις το πραγματικό ζώο – που είναι, φυσικά, πολύ ωραιότερο, με γραμμές πολύ πιο ξεκάθαρες από τον σκούρο κι άμορφο ίσκιο του. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΝ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, είναι ικανοποιημένοι ζώντας ανάμεσα στους ίσκιους. Δε διανοούνται καν ότι κάτι θα πρέπει να δημιουργεί αυτούς τους ίσκιους. Νομίζουν ότι οι ίσκιοι είναι το μόνο που υπάρχει – κι έτσι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι αυτά που βλέπουν δεν είναι παρά μονάχα ίσκιοι. Δεν είναι ν’ απορείς, λοιπόν, που ξεχνούν την αθάνατη ψυχή τους.

Εξαιρετικά αφιερωμένο το απόσπασμα αυτό στους υπερήφανους συν-έλληνες που δε χάνουν την ευκαιρία να κοκορεύονται ότι από την Ελλάδα ξεκίνησαν όλα και είμαστε ο καταπληκτικότερος λαός στον κόσμο. Σε όλους αυτούς που νιώθουν περήφανοι αλλά δεν έχουν ιδέα από βασική ελληνική σκέψη και παιδεία, και νομίζουν ότι αυτά που βλέπουν με τα μάτια τους και αντιλαμβάνονται με τις αισθήσεις τους είναι ο κόσμος -δίχως να βάζουν τη λογική τους σε κίνηση. Αφιερωμένο στους συν-ανθρώπους μου που τους αγαπάω, αλλά και λυπάμαι γι’ αυτούς γιατί είναι σαν τυφλοί που ψηλαφίζουν τα σχήματα γύρω τους, ενώ μπορούν ν’ ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν την αλήθεια.

Η αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή, ώρες-ώρες, αλλά είναι συνάμα και όμορφη γιατί όταν την αντικρύσεις, θα ξέρεις ότι θα είναι εκεί μαζί σου, κι ας αλλάζει ο κόσμος γύρω σου. Σε λυτρώνει και σου δίνει τη δύναμη και τη σιγουριά να προχωρήσεις μπροστά και να μη φοβηθείς, ν’ αγωνιστείς και να παλέψεις, για το δίκιο και το φιλότιμο, για την αγάπη και την ελευθερία. Κι αν δε καταφέρεις να σταθείς, θα ξέρεις ότι η αλήθεια θα είναι εκεί να σε στηρίξει, γιατί θα είσαι από τους λίγους που θα έχουν καθαρή την συνείδηση, ανοιχτή τη καρδιά κι ελεύθερο το πνεύμα.

Και να προσθέσω και την κορυφαία ρήση ενός μεγάλου Ανθρώπου:

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος» του Νίκου Καζαντζάκη

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αφιερωμένο στους Έλληνες: μιαν σύντομη αναφορά στη φιλοσοφία του Πλάτωνα

  1. Αυτά τα έγραφα στις 1.30 τη νύχτα και στις 5.30 περίπου το πρωί ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του. Τελικά ήταν από πολλές έννοιες προφητική η αναφορά στον Πλάτωνα και στην Αλήθεια….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s