Λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος…

Θα επαναφέρω ένα παλιότερο post από τα Φρέσκα Κουλούρια για τον δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και τους οίκους αξιολόγησης, που πραγματικά είναι χρήσιμο να διαβάσει κανείς.

Το ξέρω ότι έχει γίνει πλέον βαρετό το διάβασμα σήμερα με την πνευματική ακρωτηρίαση που έχουμε υποστεί, αλλά υπόσχομαι ότι όσα λέω εδώ και όσα παραθέτω αφορούν τον πυρήνα των προβλημάτων μας και όχι τις κροτίδες που μας πετάνε για αντιπερισπασμό.

Δεν έχει σημασία να ψάχνουμε ποιος πολιτικός ή επιχειρηματίας είναι λαμόγιο αν δεν έχουμε κάποιες βασικότερες πληροφορίες για το βαθύτερο πρόβλημα.

Και πάααρα πολύ απλά, να το πω, το πρόβλημα είναι ότι το ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα του Νεοφιλελευθερισμού [en][el][…] βασίζεται στην παραγωγή χρήματος από το χρέος οπότε πάντα κάποιος πρέπει να χρεώνεται για να παραχθεί χρήμα. Αν δεν είναι οι πολίτες από μόνοι του αρκετά χρεωμένοι, τότε χρεώνεται το κράτος. Εκεί «κολλά» το δημόσιο χρέος. Η ΗΠΑ που είναι η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως είναι και η πιο χρεωμένη.

Διάβασε λοιπόν…

Καλησπέρα αγαπητοί μου αναγνώστες.. Σήμερα θέλω να ασχοληθώ ξανά με το ΄΄ελληνικόν ζήτημα΄΄. Όσο περνούν οι μέρες ξεκαθαρίζει η κατάσταση όλο και πιο πολύ. Αρκετός κόσμος όμως δεν μπορεί να κατανοήσει το πώς δουλεύει όλο αυτό το σύστημα που μπορεί να καταστρέψει έναν λαό μέσα σε
μερικές ώρες. Γιαυτό τον λόγο αποφάσισα να γράψω μερικές γραμμές εξηγώντας τo πλαίσιο στο οποίο γράφονται με χρυσά γράμματα οι πιο σπουδαίες σελίδες στην ιστορία του Νεοφιλελευθερισμού.
Αρχικά να πούμε πως ένα κράτος για να  ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χρονιάς,βγάζει ένα ομόλογο πχ το δεκαετές της Ελλάδος . Έτσι λοιπόν από την διαπραγμάτευση των ομολόγων στις αγορές προκύπτουν τα επιτόκια με τα οποία θα δανειστεί η κάθε χώρα. Γίνεται αντιληπτό ότι εξαρτάται από την προσφορά και την ζήτηση του ομολόγου, κάτι ανάλογο με το  χρηματιστήριο.Εμείς στην Ευρώπη συγκρίνουμε το επιτόκιο μας σε σχέση με την χώρα με την ισχυρότερη  οικονομία στην Ένωση που συνεπώς δανείζεται και με το πιο χαμηλό επιτόκιο μεταξύ των Εταίρων, που είναι η Γερμανία. Η Γερμανία λοιπόν δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ζώνη του Ευρώ καθώς το ρίσκο είναι χαμηλό για αυτόν που θα την δανείσει.Η διαφορά αυτή μεταξύ του επιτοκίου των δυο χωρών είναι το  Spread.

Περισσότερα στα Φρέσκα Κουλούρια…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s